14 d’abril del 2009

No-ficció de butxaca

L'altre dia vaig comprar l'últim volum de la col·lecció Al dia, publicada per Eumo, la prestigiosa editorial de Vic. Es tracta d'un llibret que fa una introducció concisa i actual al conflicte entr Palestina i Israel. M'agrada introduir-me en els diversos temes de política internacional mitjançant aquesta mena de petites obres introductòries. L'any passat vaig llegir també un altre llibret d'aquesta mateixa col·lecció, que parlava de les etapes comunista i capitalista dels països de l'Est.

Les obretes que tracten de manera breu i entenedora diversos temes del coneixement es van popularitzar molt amb la col·lecció Que sais-je?, de les Presses Universitaires de France, que s'inicià l'any 1941, però que encara surt actualment i que, a més, ha estat exportada a altres sistemes editorials. Sempre es tracta de llibres en format butxaca, fins i tot de mides una mica més petites al format pròpiament conegut com de butxaca, escrits per especialistes en la matèria corresponent.

Al nostre país aquest format s'ha assajat diverses vegades, jo crec que amb èxit, tot i que les iniciatives sempre han tingut un final. Potser l'excepció seria la col·lecció Episodis de la Història, de l'editorial Rafael Dalmau (de la qual en parlaré un dia o altre), que s'inicià als anys seixanta i encara publica actualment. En aquest cas, però, es tracta de llibres que tracten exclusivament temes d'història dels Països Catalans. Pel que fa als que dic j0, petits llibres de butxaca que introdueixen a temes diversos, com ciència, llengua, política o història, els hem anat trobant periòdicament en col·leccions que han aparegut i desaparegut ací i allà. Una de les que més m'agradava era la Biblioteca Cultural de l'editorial Barcanova, que tenia llibres molt interessants. Per la mateixa època, hi havia una col·lecció de llibres allargats de l'editorial Acento, en castellà, que també feien introduccions a temes diversos.

Actualment, vull destacar dues col·leccions en català. La primera és la col·lecció Al dia d'Eumo, que ja l'he citada al principi. Tracta només temes d'actualitat. Després, hi ha la col·lecció Vull saber, de la Universitat Oberta de Catalunya. Aquesta sèrie s'acosta més al que parlo en aquest bloc, llibres del tipus Que sais-je?. Val a dir que la col·lecció de la UOC és destacable i li desitjo un futur durador. Totes dues contribueixen a la normalització del sistema editorial en llengua catalana.

Finalment, no voldria acabar sense anomenar una col·lecció en anglès: les Very Short Introductions, publicades des de l'any 2000 per l'Oxford University Press. L'edició d'aquests llibrets és magnífica i ofereix introduccions molt didàctiques a totes les disciplines del coneixement.

2 comentaris:

  1. Gràcies Manel!
    Revisaré aquesta cole que recomanes no la tinc present. Sí que conec la del la UOC, bé ja saps que com a bibliotecària quan dic conec és que els he tocat, més que llegit...... darrerament m'he acostat al conflicte entre Palestina i Israel de la mà de la ficció, amb ZENATTI, V. Una Ampolla al mar de Gaza. Barcelona: Cruïlla, 2007. Una novel·la juvenil molt digne! Tinc pendent la lectura d'un còmic que l'Isaac sempre m'ha recomanat com una bona manera d'aproximar-se al coneixement del conflicte des dels seus inicis fins ara. Es tracta de:
    SACCO, J. Palestina: en la franja de Gaza. I també vull intentar acostar-me a una biblio de Terrassa el proper dv 24 d'abril. Fan unes tertúlies interculturals i en aquesta ocasió: “Palestina, estat de la qüestió” a càrrec de Roser Zaurin i Keren Manor. Bé si aconsegueixo llegir la teva recomanació, la de l'Isaac i anar a la tertúlia igual començo a entendre o desentendre alguna cosa sobre aquest conflicte. records!

    ResponElimina
  2. Gràcies Agnès per la teva aportació. L'ús del llenguatge del còmic per aproximar-se a temes seriosos és poc conegut i cal explotar-lo. Sobre el conflicte entre Israel i Palestina, hi ha un bon llibre del professor Joan B. Culla publicat per La Campana: Israel, entre el somni i la tragèdia. El llibre s'edità el 2004, és a dir, ja comença a quedar obsolet com sol passar amb els textos que tracten temes d'actualitat.
    Records!

    ResponElimina