5 de gener del 2009

Llibreries de Tarragona

Tarragona ha estat sempre una ciutat ben dotada de llibreries, si bé modestament.
Potser la més emblemàtica ha estat la Llibreria la Rambla, fundada tot just fa 40 anys en un bonic edifici de regust modernista situat a la mítica rambla tarragonina. Fou fundada per un grup d'emprenedors tarragonins, inquiets catalanistes que apostaven encertadament i assenyadament per la cultura. Aquella època, a els darrers anys del franquisme, era propícia perquè qualsevol iniciativa d'aquesta mena es convertís aviat en un focus d'activitat, creació i idees. El pes que tingué la Rambla en això fou immens.
L'àvia sempre comprava els llibres aquí i jo també vaig començar a fer-ho. La llibreria, però, ha perdut amb el temps, no ha acabat de saber introduir-hi els elements propis del màrqueting de llibreries (ara fa temps que no hi vaig, però). No obstant això, no ha perdut pistonada en l'organització d'activitats culturals. I és present a Internet...
Una altra llibreria generalista de la ciutat és l'Adserà, situada a la Rambla Nova, davant de l'establiment anterior. També és una d'aquelles llibreries mítiques, de tota la vida, fundada per un professor de batxillerat al mateix temps que la Rambla. Està dividida en dos establiments contingus: la llibreria universitària i la pròpiament generalista. L'Adserà és una d'aquelles llibreries en què els llibres folren totes les parets, fins ben bé al sostre. Té bon llibre de fons però, és clar, aquest sistema d'emmagatzemar els llibres actualment és caduc i dificulta enormement resseguir les lleixes en cerca d'alguna cosa interessant. La secció universitària és prou interessant.
Totes dues llibreries, la Rambla i l'Adserà, disposen de bons fons en literatura, història i temes locals. També és bo trobar-hi lectures en altres idiomes.

Si deixem la Rambla Nova, l'altre sector que aplega bones llibreries és el carrer del Gasòmetre. Abans hi havia la Llibreria Anglesa i la Vyp. Ara hi ha La Capona i l'Abacus.
La llibreria La Capona és bastant nova (de l'any 1997), de concepció moderna i, en conseqüència, està destinada més aviat al mercat: poc llibre de fons, presència important del llibre infantil-juvenil, etc. Bona literatura i compromís amb el territori. També s'hi organitzen activitats culturals.
Finalment, l'Abacus fou la primera seu tarragonina de la coneguda cooperativa catalana de llibres i papereria (l'altre establiment és a Reus). Abans de res, us recomano que us en feu soci, almenys per gaudir-ne dels descomptes en tota mena de material de papereria, joguines i llibres. Tot i que no està especialitzada en llibres, en tenen molts i ben classificats. També enfocada cap al mercat, té poc llibre de fons. No és una llibreria en el sentit de trobar-se amb un llibreter, especialista en el tracte al públic i en la cerca de llibres per a la venda. És clar, això es nota.

Encara em deixo la llibreria antiquària Catedral, situada al Cós del Bou, tot i que s'escapa del camp que vull abastar aquí sobre les llibreries generalistes. També la llibreria de la Generalitat, de la qual me n'ocuparé en algun altre escrit. No està mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada