18 de gener del 2009

Manual de gastronomia

Manual de gastronomia
Indicacions pràctiques per al gurmet
Jaume Fàbrega
Col·lecció El Cullerot
Editorial Cossetània, 2008 - 211 pàgines

La producció editorial sobre cuina és immensa i quasi indigerible per als aficionats a aquest tema. Tanmateix, els llibres que tracten sobre gastronomia són escassos: sobre els menjars, els tipus de coccions, la història, les cultures culinàries, els processos, etc. Vaja, teoria de la cuina (i no pràctica, com serien els llibres de receptes). Per això, vaig rebre l'aparició d'aquest llibre amb tanta expectativa i més encara si procedia d'en Jaume Fàbrega, considerat un dels millors escriptors catalans sobre cuina, premiat en diverses ocasions, i alhora un dels grans divulgadors, defensors i apologetes de la nostra cuina. Ell ja ha escrit molts llibres (alguns d'ells de caràcter enciclopèdic), tant de receptes com d'història de la cuina, però jo no n'havia llegit cap encara. Tan sols l'havia sentit en algun programa de ràdio, a En Guàrdia, dirigit per l'Enric Calpena.
La meva perplexitat, doncs, després d'haver llegit el seu llibre i comprovar el garbuix de conceptes que s'hi troba, desordenats i poc explicats, la qual cosa fa que la seva lectura sigui dificultosa (també hi trobo a faltar un índex analític). Potser es tracta d'un llibre escrit amb presses? Hi té l'editor part de culpa? No es pot negar però que ens trobem davant d'un amant del tema, un gran coneixedor cultivat i gran defensor de la unicitat de la nostra cuina.
De totes maneres, si us agrada el món de la cuina, no deixeu de tenir aquest llibre. Seria bo, però, que l'autor reprengués el text i n'elaborés un de més extens, clar i detallat: un autèntic manual amb el qual puguem aprendre els fonaments de la gastronomia. De moment, us recomano seguir el seu blog, sempre interessant i suggerent. I també, si podeu, que llegiu l'article de l'autor al número 10 de la revista Òmnium, on resumeix el seu pensament d'una manera resumida però clara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada