18 d’abril del 2009

Els usos del passat

Els usos del passat.
Història, memòria, política

Enzo Traverso
Publicacions de la Universitat de València, 2006 - 162 pàgines

Enzo Traverso és un reconegut politòleg italià, instal·lat a França i especialitzat en l'estudi dels totalitarismes, sobreto el nazisme i l'antisemitisme des del punt de vista de l'elaboració intel·lectual d'aquests conceptes. Afortunadament, l'editora de la Universitat de València li ha publicat dos assajos en català-valencià, el més recent dels quals és Els usos del passat o en el seu títol original, Le passé, modes d'emploi, parafrasejant el llibre de Georges Perec.
Es tracta d'un assaig deliciós, que, dividit en diferents capítols, repassa diversos conceptes associats en els ussos polítics de la història: memòria, temps històric, veritat i justícia, revisionisme, així com l'elaboració historiogràfica de la memòria de la Shoah jueva i el concepte de feixisme. L'autor se centra sobretot en el cas alemany, amb alguna comparació amb l'Itàlia de Mussolini, i unes quantes mencions a les dictadures argentina i espanyola. És un llibre que cal llegir mitjançant l'aplicació reflexiva al cas espanyol. Al contrari del que sovint pensem a casa nostra, els crims del nazisme no foren reconeguts immediatament per la historiografia, sinó que hagueren d'esperar uns anys, fins al punt que la Shoah ha esdevingut el paradigma de la memòria històrica occidental.
Traverso vol alertar sobre l'obsessió dels occidentals per les commemoracions històriques i l'ús que es fa del passat per les institucions governatives que pretenen imposar-ne la versió oficial. Al llarg de l'assaig, l'autor explora les relacions ambigües entre la memòria, la història i l'escriptura de la història.
En fi, una ressenya millor que la que us faig jo la trobareu al blog d'El Llibreter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada