13 de desembre del 2008

Consell 1: És necessari un catàleg bibliogràfic personal?

Una de les necessitats que hem de valorar si disposem d'una biblioteca personal és la creació d'un catàleg, que no és altra cosa que una base de dades i, per tant, una manera de gestionar la informació sobre la col·lecció bibliogràfica. Si considerem els llibres i altres documents com a continents d'informació, el catàleg es converteix en una unitat de metainformació. Disposar d'un catàleg personalitzat i mantenir-lo és aconsellable per almenys dos motius:

a) Permet controlar el volum bibliogràfic de la biblioteca i la localització de cada document. Aquesta funció es fa especialment evident quan s'inclou tot tipus de document bibliogràfic, a banda dels llibres: reculls de fotocòpies, articles impresos, informes, dossiers, documents electrònics, gravacions, etc. Si obrim al màxim l'àmbit d'una biblioteca personal a qualsevol tipus d'unitat d'informació (pel·lícules, documentals, llibres, còmics, revistes, música, etc.), és fàcil que una biblioteca mitjana superi el miler d'unitats. Com que els espais dels habitatges mitjans són reduïts (avui en dia, els arquitectes de pisos prefabricats no preveuen espais per a estudis, despatxos o biblioteques personals), els documents solen estar dispersats entre moltes estances (o, fins i tot, en altres habitatges) i no és habitual no saber trobar algun document de manera immediata. Els catàlegs o bases de dades poden resoldre aquestes situacions.

b) Permet conèixer l'estructura de la nostra biblioteca personal. Les bases de dades són una manera d'ordenar la informació i, per tant, permeten tractar-la estadísticament. Perquè això sigui prou efectiu, cal disposar d'un bon conjunt de metadades (descriptors) i un bon sistema de classificació (a tot això ens referirem en altres escrits d'aquest blog). Aquesta anàlisi ha de permetre conèixer l'estructura i l'evolució de la biblioteca i ajudar al desenvolupament de la col·lecció. De fet, és una manera de contribuir al nostre autoconeixement.

Així doncs, la catalogació de la nostra biblioteca personal és important si volem treure profit de la informació que ens aportarà. Ara bé, no oblideu que la tasca serà en va si no se'n realitza un manteniment periòdic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada