5 de gener del 2009

Llibreries: La Central, de Barcelona


Com a primera llibreria que vull comentar en el blog, començo per una de les que més m'agraden, on em sento més còmode. La primera llibreria La Central va obrir les portes al carrer Mallorca, 237, de Barcelona i recentment ha ampliat notablement el seu espai, ocupant el primer pis de l'edifici. També van obrir una altra llibreria al carrer Elisabets, en un emplaçament magnífic, a l'interior de l'antiga capella de Misericòrdia. La llibreria s'ha especialitzat sempre en humanitats i ciències socials, i disposa d'un fons bibliogràfic molt important, tant de llibre nou com llibre de fons, a banda d'organitzar molts actes culturals en les seves dues seus.
Una des les característiques que sempre destaco d'aquesta llibreria és el potent sistema de classificació del coneixement que utilitza. En primer lloc, els llibres s'ordenen per grans disciplines, les habituals: Literatura, Història, Lingüística, Art, etc. Dins de cada matèria, han sabut diferenciar subtemàtiques, tenint en compte la interdisciplinarietat de molts llibres. Potser va ser de les primeres llibreries on hem trobat lleixes amb el títol d'"Estudis de gènere", "Estudis culturals" o "Estudis sobre la lectura". Encara més, el seu indret web incorpora tota aquesta classificació i, a més, cada llibre és assignat a una línia disciplinar (una mena de centre d'interès, en l'argot dels bibliotecaris) molt concreta i específica, que em penso que li'n diuen Recorregut. Els recorreguts poden ser grups de llibres tan amplis com "La dictadura franquista" o tan específics com "Administració de justícia en la Guerra Civil". N'hi ha més de 3.000!

Una altra de les característiques que aprecio més de la llibreria és que ha sabut incloure les diferents llengües de cultura del nostre entorn en el seu repertori. Els llibres estan ordenats per matèries i no per llengües. Aquest mètode és una fita per dues raons: en primer lloc, els llibres en català comparteixen lloc amb els llibres d'altres idiomes i així desapareix aquella absurditat encara present en algunes llibreries, sobretot petites, en què hi ha un apartat sota el títol "Llibres catalans"; en segon lloc, la llibreria assumeix que el lector culte català és capaç i sol llegir en diverses llengües, especialment francès i anglès, però també italià i portuguès. Això li dóna a la llibreria un aire cosmopolita (ells s'autoanomenen llibreria internacional) i ofereix la confiança que es pot estar al dia de determinades matèries publicades en altres països, no només en el nostre.

La Central ha sofert una gran expansió els darrers deu anys i s'ha introduït en el negoci de les llibreries de museus. Aquest tema, però, el tractaré en un altre escrit del blog.

Matèries més ben assortides: literatura, art, crítica literària, estudis culturals, filosofia, antropologia, història
Matèries menys ben assortides: lingüística
Targeta client: Sí
Activitats culturals: Sí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada